Het is maand van de tandhygiëne!

80% van de honden en 70% van de katten ouder dan 3 jaar heeft last van mond- en tandproblemen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste baasjes zich hier niet van bewust zijn.

Tandcontrole

Net als wij kunnen honden en katten problemen krijgen met hun gebit

Hun tanden worden onafgebroken aangevallen door bacteriën die aan de basis liggen van tandvleesaandoeningen. In bepaalde gevallen kunnen deze microben in het bloed belanden en zo op afstand hart-, nier- of leveraandoeningen veroorzaken.

Opmerkelijke symptomen

  • De adem gaat steeds slechter ruiken: de bacteriën vermenigvuldigen zich en ontbinden de voedingseiwitten, waarbij vluchtige zwavelverbindingen (rottingslucht) vrijkomen, die de adem zijn kwalijke geur bezorgen.
  • Overmatige speekselafscheiding: een dier met tandvleesaandoeningen maakt een aanzienlijk grotere hoeveelheid speeksel aan.
  • Moeite met eten: het tandvlees is ontstoken en geïrriteerd en de tanden zijn gevoelig. De pijn die het dier tijdens het kauwen ervaart, zorgt ervoor dat hij niet meer normaal eet.

Beter voorkomen dan genezen

Het poetsen van de tanden is de meest doeltreffende verzorging om de vorming van tandplak te voorkomen. Opgelet, gebruik hiervoor een speciale hondentandenborstel en hondentandpasta (gebruik NOOIT mensentandpasta, dit bevat te veel fluor).

Bepaalde soorten voeding zijn speciaal zo ontwikkeld dat hun werking de vorming van tandplak en tandsteen voorkomt. Ze sluiten perfect aan op de dagelijkse voedingsbehoeften van het dier, maar garanderen tegelijk een goede mond- en tandhygiene.

Kauwsticks (Orozyme) met enzymen (enkel bij de dierenarts te verkrijgen) vormen een doeltreffende aanvulling op de dagelijkse poetsbeurt, omdat die het dier aanzet tot langdurig kauwen.

Bij het kauwen komen de enzymen vrij en deze vallen de bacteriën die tandplaque en tandsteen veroorzaken aan. Andere kauwsticks (uit de winkel) werken enkel op basis van mechanische reiniging.

Kom eens langs voor een tandcontrole

Ik leg je uit hoe je het gebit van je trouwe vriend kan onderhouden. Is er toch serieuzer ingreep nodig? Dan bied ik je alle info en services aan die nodig zijn!

Korting

Tijdens de maand van de tandhygiëne (maart) kan je profiteren van 10% korting op alle extra mondzorg behandelingen (bv. reinigen, polijsten, trekken van tanden, …).

Maak nu een afspraak voor een check-up van uw viervoeter zijn mond en krijg gratis, tandvriendelijke kauwsnoepjes mee naar huis!

AFSPRAAK MAKEN